Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 18:27 - Тържество - 15 години Бургаско независимо женско дружество "Самосъзнание"
Автор: samosaznaniednes Категория: Политика   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
0



15 години
Независимо женско дружество
“Самосъзнание”

В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА

23 юни 1994 г. – 23 юни 2009 г.

и Програма на тържеството

1. Преди тържеството: 18.00 – 18.30 ч. – филм за 1 година НЖД „Самосъзнание”

2. 18.30 ч. – химн на Република България

3. 18.35 ч. – химн на НЖД „Самосъзнание”

Текст: Калина Вергиева-член на КК на дружеството
Музика: Нина Матева-член на УС на дружеството

С миналото в нашите сърца,
С бъдещето с нашите мечти,
Да пребъде вечно мъдростта
И да бъдем с любещи сърца.

С молитви майчински безспир
Страстното желание за мир,
Да помогнем в бедност и беда,
Справедливост, ласки за деца.

Здраво да сплетеме ний ръце,
Всички майки и жени добри.
С нашето Самосъзнание
Трайно, здраво съзидание.

Дълго, дълго да трепти любовта в нашите души!

4. 18.40 ч. – Отчетен доклад за 15 годишната дейност на НЖД „Самосъзнание”

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

От името на Независимо женско дружество “Самосъзнание” Ви приветствам с “добре дошли” на нашето юбилейно тържество. Благодаря Ви, че сте тук и че ние с Вас, хората от Бургас, сега споделяме радостта си и гордостта от достойно достигнатите 15 години.

Изказвам нашата голяма благодарност на Бургаския свободен университет и лично на Ректора проф. Чобанов, за предоставената ни за случая зала. Благодаря също и на Груди Грудев и Антон Грудев, които тази вечер се грижат за озвучаването на залата. Благодаря на нашите приятели от Формация „Сезони” с худ. р-л Кина Христова, Народно Читалище „Асен Златаров” и групата за стари градски песни „Ретро Бургас” с худ. р-л Александър Перпериев, Трио „Мъниста” с худ. р-л Веселин Тодоров, Народно читалище „Фар” и на Самодеен ансамбъл „Гоце Делчев” към Македонското дружество „Пелистер” с худ. р-л Мирчо Петров, които днес са тук, да ни поздравят за празника с тяхните прекрасни песни. Благодаря на всички, които през тези 15 години бяха с нас и ни съдействаха в благородната ни дейност.

С отпразнуването на 15 годишнината на дружеството ние имаме за цел да отдадем заслуженото на миналото и да начертаем новия път с нов ентусиазъм за бъдещата ни работа.

За изминалите 15 години Независимо женско дружество “Самосъзнание” със своята дейност присъства в Бургас, в България, в Израел, Беларус, Норвегия, Германия и още много кътчета по света.

През пролетта на 1994 г. у нас, група родолюбиви бургазлийки, работещи усилено за развитието и утвърждаването на демократичните процеси и гражданското общество в Бургас и страната, се роди идеята да възстановим най-дейното и авторитетно дружество в България за времето си, а именно Бургаското женско дружество “Самосъзнание”, основано през 1905 г. в Бургас от Жени Божилова Патева.
Ние, съвременните жени, не можем да не бъдем благодарни на Жени Патева и онази „образователна група” от родолюбиви и свободолюбиви жени, членки на Бургаското женско дружество “Самосъзнание”, дръзнали в онези трудни времена в началото на 20 век да основат в Бургас женско просветно и благотворително дружество в защита правата на жените и децата.
Бургаското женско дружество „Самосъзнание” начело с неговата председателка Жени Патева започват упорита работа по просвещението на българската жена. Така, с много труд и упоритост, жената в България от напълно безправна в началото на миналия век, днес е равнопоставена на мъжа – получава равно образование, труд и избирателни права.

И така на 23 юни 1994 г. отново, след половин век прекъсване, на сцената на обществения живот в Бургас се появи Независимо женско дружество “Самосъзнание”. В началото никому неизвестно, забравено от хората, но дълбоко останало в сърцата на старите бургазлии, Независимо женско дружество “Самосъзнание” ден след ден, стъпка по стъпка, вече 15 години работи за хората, за Бургас и България. Независимо женско дружество “Самосъзнание” има достойно минало, има достойно настояще, и сме убедени, че има и достойно бъдеще. Голяма подкрепа ни оказа известният бургаски общественик г-н Иван Григоров, на когото от сърце благодарим.

За утвърждаване на дружеството като здрава и стабилна женска организация неоценима помощ ни оказаха бившият “Нефтохим-АД”-Бургас с Изпълнителните директори Стефан Неделчев, Стоян Иванов и Недялко Попов и бургаските медии, на които също от сърце благодарим. Благодарение на тях, дружеството седем години ползва офис в Дома на нефтохимика и всички други привилегии като зала, озвучител, осветител, компютърна техника, телефон и др. безвъзмездно. С тяхна помощ дружество “Самосъзнание” успя да направи свой филм за Жени Патева, осъществяването на благотворителните концерти, благотворителните акции, културните и образователни дейности и др. Тук не може да не се спомене за помощта, оказана ни от телевизия „СКАТ” и нейния собственик Валери Симеонов и бургаския фотограф Митко Димитров.

Днес дружеството наброява 45 жени, уважавани и с авторитет в Бургас - лекари, инженери, учители, физици, историци, икономисти, поетеси, журналистки, певици и др.. При нас е и примата на българската естрада Лили Иванова, както и г-жа Малина Димкова Поплилова - съпруга на известния български художник Александър Поплилов и племенница на известния лечител Петър Димков.

През изминалите 15 години редиците на нашето дружество оредяха – неумолими са природните закони. Не са вече сред нас арх. Лили Патева-Босева, г-жа Ралука д-р Брайкова, г-жа Катя д-р Кобарелова, г-жа Радка Чорбаджиева, г-жа Елена Христова, г-жа Калинка Байрямова, г-жа Нели Желева, г-жа Елисавета Иванова, г-жа Катя Матева, г-жа Иванка Неделчева. Нека сведем глави и почетем паметта им.

На второто Общо събрание на дружеството, проведено на 12.07.1994 г. бе докладвано, че е започнала процедура по юридическата регистрация на дружеството.
Също така председателката на дружеството уведоми присъстващите, че е осъществила връзка с дъщерята на Жени Божилова Патева арх. Лили Патева-Босева, като я е посетила лично в дома й в София. При това посещение Лили Патева пише собственоръчно:

“Долу подписаната Лиляна Патева – Босева давам съгласието си архива на майка ни Жени Божилова – Патева да бъде използван от Бургазкото женско дружество “САМОСЪЗНАНИЕ” с председател Снежана Стоянова.
Архива се намира в Държавен архив гр. Бургас.
6 юли 1994 г.
Свидетели:
1.Снежана Стоянова – подпис
2.Василка Горчева – подпис
3. Емилия Атанасова - подпис”
Забележка:
Василка Горчева е члан на Българския женски съюз в София.
Емилия Атанасова и домашна помощница на Лили Патева, по професия аптекар.

Така с прожекцията на филма за Жени Патева през есента на 1994 г. официално Бургаското независимо женско дружество “Самосъзнание” отново излезе на сцената на обществения и културен живот на Бургас след половин век прекъсване.

Ние, от Независимо женско дружество “Самосъзнание”, работим по три основни дейности на добра воля, без никакви лични облаги:
- Благотворителна;
- Образователна;
- Културна.

Благотворителна дейност:
Всяка година организираме и провеждаме благотворителни акции за Коледа и Великден и благотворителни концерти. Помагаме на домове за деца (Дом за деца, лишени от родителска грижа Ал.Г. Коджакафалиата – Бургас, Домовете за деца в гр. Средец и др.), домове за стари хора (с. Лъка, с. Горица, с. Славянци и др), социално-слаби и болни хора от Бургас, с. Крушевец, с. Медово, Варна, Плевен, Сливен, Русе и др. Организирахме оздравителен процес на 30 деца от Беларус, пострадали от Чернобилската катастрофа за 30 дни в Бургас.
Благотворителните концерти са с участието на Лили Иванова, Чочо Владовски, Петър Вучков, Етиен Леви, Тони Димитрова, Стефан Диомов, Иван Ненков, Мария Чернаева, Владимир Спасов, Ансамбъл “Китка”, ДАНПТ “Странджа” и много др.
В началото на изминалата учебна година закупихме на Васил Щерионов (който е кръгъл сирак), дрехи, обувки, учебни помагала и др. и продължаваме да се грижим за него според нашите възможности.
През пролетта на тази година осигурихме нови дрехи за социално слабите хора от Съюза на слепите в Бургас.
Женско дружество „Самосъзнание” има представител в Обществения съвет за интеграция на хората с увреждания на територията на област Бургас.

Образователна дейност
В образователната дейност основно са нашите общоградски здравни беседи за деца и възрастни, изнесени от д-р Анастасия Димитрова, д-р Люба Павлова, д-р Корсунская, д-р Стоев, д-р Тигран Казарян и др.
От няколко години работим по възстановяването на Дневния детски дом, основана от женско дружество „Самосъзнание” през 1927 г. в Бургас за децата на социално слабите семейства. През 1934 г. женско дружество „Самосъзнание” построява сграда, находяща се на ул.”Вола” № 3 (пл.”Баба Ганка”), където се премества детския дом и просъществува до 1950 г. През 1950 г. сградата е национализирана. От 8 години насам, въпреки нашите искания да възстановим Дневния детски дом за децата на социално слабите семейства от Бургас, сградата стои заключена и необитаема. Готови сме с Учебните програми по образователните модули, подготвили сме документацията за издаване на Лиценз за работа с деца от ДАЗД-София. Децата на Бургас имат нужда да бъдат обучавани на полезни дейности в извън учебното им време. Вече има и родители, които се интересуват кога Дневният детски дом „Жени Божилова Патева” към Независимо женско дружество „Самосъзнание” ще отвори врати за тяхните деца.
След спечелен конкурс в посолството на държавата Израел, Председателката на дружеството завърши курс в Международния институт в Израел на тема: “Жените в управлението на неправителствени организации”.
Независимо женско дружество “Самосъзнание” е член Българския Женски съюз в София, а Председателката на дружество “Самосъзнание” е член на Управителния му съвет, както е и член на международната организация “МАШАВ” и на Съюза на учените в България.
Участваме в национални и международни конференции по въпроси, свързани с изискванията на Европейския съюз:
• “Домашното насилие: състояние и необходимост от законодателни промени”;
• “Равнопоставеността на мъжете и жените в политиката на демократична България”;
• Семинар: Изграждане и управление на организация, организирана от Норвежка асоциация на жените и семейството;
• Годишните национални срещи на неправителствените организации в България, ангажирани с проблемите на жените - Промени в законодателството на Република България в процеса на присъединяване към Европейския съюз и правата и статуса на жените у нас.
• Национални конференции, организирани от Българския център за нестопанско право.
• Национални конференции на нестопанските организации в България в рамките на проекта „Развитие на гражданско общество”, финансирани от Програма Фар.
• Обучителни семинари по „Разработване, управление и отчитане на проекти”, които се организират в рамките на Техническата помощ по програма ФАР „Развитие на гражданското общество”.
• Организиране на Национална конференция „Равнопоставеността на мъжете и жените в демократична България”.
• По наболели въпроси провеждаме пресконференции. Обърнахме особено внимание на закона за Омбудсмана (Обществения защитник) и избора на такъв за Бургас.
• Независимо женско дружество “Самосъзнание” даде подкрепата си за кмет на Бургас на г-н Димитър Николов.

Културна дейност
Концертите, литературните четения, представянето на книги и изложбите съпътстват нашата културна дейност. Организацията и участието на деца от Общинския детски комплекс - Бургас в Международния фестивал “Славянски базар” в гр.Витебск, Беларус е наше дело.
Намираме време и за тържества, организирани за членките на дружеството - Бабин ден, Коледа, Великден, както и екскурзиите до Охрид, Рилски манастир, Сандански, Рупите, Благоевград, Котел и Жеравна, Тополица, Международния фестивал “Славянски базар” в Беларус и др. Ние се познаваме добре, едно голямо семейство сме от задружни и сплотени жени, радостите и болките споделяме заедно.
Като цяло Управителният съвет и Контролната комисия работят добре в екип, успешно се справят със задачите всеки според свободното си лично време, с което разполага.

ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ
По отношение на финансовата дейност приходите основно са от членски внос и дарения, които през последните години намаляха до минимум. Разходите за издръжка на дружеството са от членския внос, а даренията отиват по предназначение за нуждаещите се хора.
За периода от последното Общо събрание на дружеството (10.04.2008 г. до 23.06.2009 г.) общо приходите са 1316, 46 лв., а разходите са 1012, 90 лв. Днес, 23 юни 2009 г., съгласно Протокол на Контролната комисия, дружеството разполага с 303,56 лв., от които 253,56 лв в Банка Алианс и 50 лв. в касата на дружеството.

Лично от мое име, като Председател на Независимо женско дружество “Самосъзнание”, поздравявам с 15 годишнината на женско дружество „Самосъзнание” всички жени, членки на дружеството. Скъпи съидейнички, мили приятелки, бъдете живи и здрави, много щастливи и винаги с отворени сърца и души към хората, така че нашето “Самосъзнание” освен в миналото и настоящето, да го има и в бъдещето за слава на Твореца, за благото на чадата ни, за полза на Родината ни България.

5. „Многая лета”

6. Гости – г-жа Йорданка Ананиева – зам. Кмет на Община Бургас по „Образование, култура и вероизповедание”

7. Поздравителни адреси

• Кошница цветя от г-н Димитър Николов – Кмет на Община Бургас
• Поздравителен адрес от внучката на Жени Патева Нели Клотц – Патева- Германия
• Поздравителен адрес от Съюза на учените в България-клон Стара Загора
• Поздравителен адрес от актрисата Румяна Кралева - Бургас
• От Съюза на учените жени в Университет „Проф.д-р Ас. Златаров”-Бургас
• От доц.д-р Мими Стойчева – Директор на Медицинския колеж в Бургас
• От г-жа Гинка Караколева – Председател на Сдружение „Кварц-България”- Бургас

8. Концертна програма с участието на Група за стари градски песни "Ретро Бургас" при Народно читалище "Асен Златаров" Бургас с худ. р-л Александър Перпериев, Трио "Мъниста" за български народни песни с худ. р-л Веселин  Тодоров и Македонски ансамбъл "Гоце Делчев" при дружество "Пелистер" с худ. р-л Мирчо Петров.


23 юни 2009 г.
Гр. Бургас

Председател на независимо женско дружество „Самосъзнание”:

(д-р инж. Снежана Стоянова)





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samosaznaniednes
Категория: Политика
Прочетен: 26037
Постинги: 8
Коментари: 4
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930